Kan Sverige och Finland hitta gemensamma lösningar på generationsväxling inom yrkesfisket?

Kan Sverige och Finland hitta gemensamma lösningar på generationsväxling inom yrkesfisket?

Yrkesfiskemöte i Finland

Publicerad: 25/4, 2018

På inbjudan av Landsbygdsnätverket var vårt Leaderområde representerat på ett nätverksmöte på temat generationsväxling inom yrkesfisket i Helsingfors den 6 april.

Vi representerades av Dennis Bergman som sitter i LAG och är en av kustens yngste yrkesfiskare samt Erica Holmqvist Persson som arbetar på Länsstyrelsen med att handlägga ansökningar om EU-stöd till yrkesfisket.

Dennis och Erica konstaterar efter nätverksmötet att utmaningarna för det småskaliga yrkesfisket ser liknande ut i de båda länderna samtidigt som det också finns pågående projektsatsningar för att åstadkomma en föryngring av yrkesfiskarekåren. I vårt område har vi redan det beviljade projektet "Kustfiskarelyftet" som ska arbeta på det temat och kanske finns det därigenom en framtida samarbetsmöjligheter länderna emellan.

Landsbygdsnätverket är en aktör som sammankopplar alla intresserade organisationer i Sverige som arbetar med landsbygds- och kustutveckling i allmänhet och genom EUs investeringsfonder denna programperiod i synnerhet. Landsbygdsnätverket arrangerar regelbundet olika utbildnings- och nätverksaktiviteter och är en bra kontaktyta mot andra Europeiska områden för de som vill utveckla internationella samarbeten. Här kan du läsa mer om Landsbygdsnätverket.

 

Här kan du ta del av minnesanteckningarna från mötet som Erica och Dennis sammanställt.

 

 

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK