Snart är det dags för ett nytt år fullt av möjligheter.

Snart är det dags för ett nytt år fullt av möjligheter.

Vad händer 2021

Publicerad: 10/12, 2020

Ett annorlunda år är snart slut och ett nytt år står för dörren. År 2020 har lärt oss mycket om att vardagen kan förändras snabbt och det verkligen gäller att vara flexibel och lösningsorienterad.

Egentligen var planen att de sista projektstödsbesluten skulle fattas nu under hösten och att vi därefter skulle inleda avslutsfasen av programperioden. Men av olika skäl så är den svenska ambitionen nu att förlänga programperioden för leader med två år så att beslutsfattande om stöd till projekt fortsätter även under åren 2021 och 2022. I vårt fall har vi pengar kvar att fördela i Landsbygdsfonden och i Havs- och fiskerifonden. Vi hoppas också på att få ett budgettillskott i Landsbygdsfonden som skapar fler och större möjligheter för att förverkliga bra lokalt ledda utvecklingsidéer, mer om det vet vi först efter årsskiftet.

Vi kommer alltså att fortsätta att ta emot ansökningar om stöd till projekt under nästa år. Inom kort är vårt årsmötesschema klart och vi räknar med att åtminstone ha ett beslutsmöte per kvartal. För att få en bra process och kvalitet på de projekt som beviljas har vi bestämt oss för att ansökningarna steg 2 ska vara inskickade senast 6 veckor innan LAGs beslutsmöte. Som vanligt rekommenderar vi alla som vill göra en ansökan om att kontakta leaderkontoret som ett första steg.

Leaderföreningen äger och driver flera egna projekt som kommer att fortsätta under 2021. Ett av projekten är Vi Landsbyggare som kommer att pågå intensivt under året med filmer som synliggör och andra aktiviteter som stärker landsbygdens eldsjälar och entreprenörer. Vi har också flera Sprintprojekt där vi fortfarande tar emot ansökningar om att genomföra delaktiviteter men där planen är att avsluta dem under första kvartalet. Finns det efterfrågan kanske vi startar upp nya Sprint.

Samtidigt som vår verksamhet fortsätter under 2021 så ska en ny strategiprocess starta igång. Den nya utvecklingsstrategin kommer att styra vad som blir möjligt för oss att jobba med och finansiera i nästa programperiod. Strategin ska vara klar den 15 oktober 2021 och innan dess ska mycket hända. Startskottet för strategiprocessen går i januari och vi kommer att bjuda in alla som vill att delta i processen under våren. Om allt går som vi hoppas så kan en ny programperiod med ny budget starta igång i januari 2023.

Men innan det nya året går igång på allvar så kommer leaderkontoret att ha stängt under jul och nyårshelgen (21/12 -8/1), sen är vi tillbaka med laddade batterier för att möta det nya årets möjligheter!

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK