Stort engagemang kring fisket

Publicerad: 22/3, 2019

Många tog chansen att mötas, lära och diskutera på temat "Hållbart kustnära yrkesfiske i Södra Bottenhavet" när Leader arrangerade en heldagskonferens den 12 mars på Trollharens fisk tillsammans med Länsstyrelsen och Landsbygdsnätverket.

Nära sjuttio personer fyllde lokalen till sista plats och det fanns ingen brist på engagemang kring frågorna på agendan. Vi är glada över mixen och dynamiken bland deltagarna som bestod minst till hälften av yrkesfiskare medan övriga var från Leader, intresseorganisationer, politiken, myndigheter och andra intresserade av ämnet. Under dagen presenterades information om och diskuterades bland annat regelverk, dioxiner, kvoter, mathantverk, samarbeten och nuläge.

I utvärderingen av dagen kan vi konstatera att de flesta tyckte att det var ett mycket väl genomfört arrangemang och att det fanns önskemål om fler liknande träffar framöver. Flera deltagare lämnade önskemål om en aktivitet på temat säl och skarv.

Vi som arrangerade tar med oss det som kom fram under dagen och funderar nu som bäst på hur vi ska gå vidare. En ambtion vi har är att samverka med det Leaderfinansierade samarbetsprojektet Kustfiskarelyftet som nu går igång på allvar - det projektet är ju tänkt att vara en plattform för det småskaliga yrkesfisket att driva gemensamma utvecklingsfrågor.

Sveriges Radio fanns med under dagen och de har gjort flera radioinslag med koppling till yrkesfisket efter konferensen, inslaget om sjunkande dioxinhalter kan du lyssna på här och inslaget om projektet Kustfiskarelyftet kan du lyssna på här. Samtliga inslag har också sänts i andra P4 kanaler och nyheten om lägre dioxinhalter har fått spridning via TT till bland annat tidningarna Aftonbladet, Sydsvenskan, Uppsala Nya Tidning, Norrbottenskuriren mfl.

På Landsbygdsnätverkets webb kan ni ta del av sammanfattningar, bilder och presentationer från dagen.

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK