Vi hörs av via telefon, mejl eller zoom!

Vi hörs av via telefon, mejl eller zoom!

Corona - hur påverkas vi?

Publicerad: 17/3, 2020

Coronaviruset som utvecklats till en pandemi påverkar allt i samhället just nu, så även vår verksamhet och pågående projekt.


Info till våra pågående projekt

Vi vet att detta viruset kan komma att påverka leaderprojekten på olika sätt - i synnerhet de som är beroende av att samla många människor fysiskt och göra saker tillsammans.

Vi rekommenderar nu alla våra projekt att vara proaktiva och så snart som möjligt göra en egen risk och konsekvensanalys på hur just det projektet kan komma att påverkas av Coronas effekter framöver. Kanske kan vissa aktiviteter genomföras som planerat eller genomföras digitalt istället. Medan andra aktiviteter måste ställas in eller skjutas på framtiden.

Jordbruksverket, som är Leaders och projektens huvudfinansiär, har gått ut med information om att de är medvetna om att leaderprojekten kan komma att påverkas av Coronapandemin. De kommer vara så flexibla som möjligt för att projekt som drabbas av oförutsedda (men rimliga och relevanta kostnader) för coronainställda aktiviteter ska kunna få kostnadstäckning för det. Detta avgörs från att fall till fall eftersom inget projekt är exakt lika som ett annat. Tänk på att du som projektägare måste göra det du kan för att undvika/mininmera onödiga utgifter.

Om ert projekt behöver pausas, förlängas eller göra andra ändringar av syfte/mål/aktiviteter, så hör av er till oss på Leaderkontoret.


Så här tänker LAG & Leaderkontoret

LAG (leaderföreningens styrelse) har valt att tills vidare inte arrangera fysiska möten utan istället hålla alla möten på telefon eller digitalt. Det innebär att LAG kommer att fortsätta med berednings- och beslutsmöten som planerat - men digitalt - för att detta inte ska drabba er som vill söka leaderfinansiering för projekt.

Årsmötet för Leaderföreningen - som ska hållas kvällen den 28 april - kommer att genomföras via digitalt möte.

Leaderkontoret i Bergby undviker att ta emot besökare. Men personalen kommer att fortsätta att jobba på som vanligt - tillgängliga via mejl, telefon och digitala möten istället. Det innebär att du kan få i princip samma hjälp och stöd som tidigare - men vi kan inte ses och bjuda på kaffe & bulle i nuläget.

Vår strategi har vi baserat på Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att värna allas hälsa och undvika belastning på vår gemensamma sjukvård. Genom hemarbete, social distansering och att undvika onödigt resande bidrar vi minimera risken att bidra till virusspridning.Tips för digitala möten
För att kunna delta i ett digitalt distansmöte behöver du dator/surfplatta/mobil med kamera, ljud, mikrofon och internetuppkopplig. Det är smart att använda hörlurar så blir ljudet bättre både för dig och de du möts med vanliga mobilhörlurar funkar bra.

Vi har testat det digitala mötesverktyget Zoom och det har fungerat över förväntan med 2 till 14 deltagare i varierande åldrar. Även de som är digitalt ovana har tyckt att det har fungerat smidigt.

Att delta i zoommöte är gratis. Att anordna möten via Zoom upp till 45 minuter är gratis, för längre möten finns en månadskostnad. Här kan du själv ladda ner appen på din dator för att arrangera eller delta i Zoommöten: https://zoom.us/download.

Självklart finns det också andra lösningar än Zoom, exempelvis Skype, Google meet eller MS Teams - använd det verktyg som passar dig och dina möteskompisar bäst!

TIPS:
Organisationen Hela Sverige ska leva som jobbar med landsbygdsutveckling och organiserar många lokala utvecklingsgrupper ilandet har tagit fram bra tips och instruktion kring hur du jobbar med digitala möten som vi gärna sprider - läs mer här.

 

Må väl och ta hand om er själva och varandra. Och ja - tvätta händerna extra ofta med tvål och vatten!

Hälsningar/ Theres, Zinitha och Helene & LAG

Kontaktuppgifter till oss på Leaderkontoret

 

Länkar till information om råd och stöd i Coronatider

Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer

Region Gävleborgs information till företag som drabbas av Coronas effekter

Gävle kommuns coronainformation till näringslivet

Skatteverkets samlade information till företagare om Corona

Regeringens beslut om tillfälligt sänkta sociala avgifter

Tillväxtverkets stöd till företag - korttidsarbete

Försäkringskassans info om slopad karensdag

Coronainfo på verksamt.se för dig som driver företag

Företagarnas coronainfo för småföretagare

Information till idrottsrörelsen från RF

 

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK