Lena och Stig är väldigt nöjda över att cafét nu är öppnat!

Lena och Stig är väldigt nöjda över att cafét nu är öppnat!

Axmar brukscafé är invigt

Publicerad: 4/6, 2018

Det är glädjande att se att resultaten av Leaderprojekten nu börjar komma in. Ett resultat är cafét i Axmar bruk som invigdes den 1 juni.

Leader har genom projektet "Besöks och affärsytor i Axmar bruk" medfinansierat omvandlingen från bostad till café som föreningen Hyttan genomfört för att stärka Axmar bruk som besöksmål. Cafét ligger i anslutning till den vackra engelska parken i Axmar bruk. Lokalen ägs av föreningen Hyttan, men caféverksamheten i lokalen kommer drivas av Lena som är en erfaren företagare sen tidigare då hon driver både restaurang och cateringverksamhet baserat i Norrsundet. Axmars brukscafé kommer att vara öppet alla dagar i veckan under sommaren. De erbjuder ett brett utbud av egenbakade godsaker och enklare maträtter där många av råvarorna kommer från lokala producenter - exempelvis kyckling och fiskrätter. Gästerna kan sitta inne i cafét eller ute i trädgården och kombinera ett besök på cafét med vandring i den fina och välbevarande engelska parken intill.

I Axmar bruk jobbas med att stärka byn som besöksmål med den långsiktiga ambitionen att bli Gävle kommuns viktigaste kustdestination för besökare. Förutom det nya cafét och den engelska parken finns här ett B&B och en bruksbod där du kan köpa intressanta produkter, det finns den välbesökta restaurangen Axmar brygga, en enklare gästhamn, möjlighet att titta på kustnära sjunkna skeppsvrak, en ställplats för husbilar/husvagnar, konstutställningar, en hytta där konserter och marknader hålls. All utveckling i området koordineras och styrs genom den idella föreningen Hyttan som har många aktiva medlemmar intresserade av bygdens utveckling. Området fick 2012 status som Kulturreservat vilket ger dem tillgång till vissa resurser att utveckla området i samarbete med Länsstyrelsens kulturmiljöenhet - exempelvis jobbar Länsstyrelsen just nu med att kartlägga och återuppväcka den köksträdgård som fanns intill cafébyggnaden under brukets storhetstid.

 

Här kan du läsa om projektet och hittar länk till föreningen Hyttans verksamhet

 

 

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK