Inbjudan Säl och skarv 2022 11 28

Inbjudan Säl och skarv 2022 11 28

28 november TEMADAG Säl, skarv och fiske med livskraftig kustutveckling

Publicerad: 27/10

Välkommen till en temadag om Säl, skarv, fiske med livskraftig kustutveckling – Hur går det med regional ekosystembaserad havsförvaltning? Arbetsgruppen i Södra Bottenhavet – projektet ekosystembaserad havsförvaltning arrangerar.

Inbjudan och anmälan senast 17/11

Program

VÄLKOMMEN!

Tillsammans med sju svenska leaderområden ingår' Leader Gästrikebygden i det transnationella fiskefondsprojektet Säl och skarv. Projektet släppte en internationell rapport år 2020, och en svensk version i november 2021.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera från rapporten att:

  • det småskaliga kustnära yrkesfisket påverkas rejält av säl och skarv som minskar tillgången på fisk och äter upp delar av fångsterna i fiskeredskapen.
  • varje säl och skarv äter förhållandevis stora mängder fisk dagligen, de äter all typ av fisk från smolt till vuxna fiskar
  • population av gråsäl och mellanskarv har ökat rejält senaste decenniet
  • regelverk och förvaltningsplaner för säl och skarv har inte ändrats i takt med populationsökningen
  • det finns olika syn på om och hur säl och skarv ska förvaltas
  • förvaltningen styrs av det offentligas beslut och regelverk både regionalt, nationellt och via EUs olika direktiv

    Leaderområdets syfte är inte att driva opinion, men göra rapporten tillgänglig för alla som vill ta del av den och fördjupa sig i sakfrågan. Det transnationella projektet där Finland, Tyskland mfl ingått avslutas men de svenska leaderområdena som ingått kommer fortsätta att göra spridningsaktiviteter under 2022.

Rapporten "Säl, skarv och det småskaliga kustfisket" kan du läsa här: https://bit.ly/30HPwPe eller ladda ner den som PDF-version här.

Seminariet spelades in, när de är tillgängligt lägger vi en länk till inspelningen här.

Länk till filmen om fiskaren manjula som visades på seminariet: https://www.deepseareporter.se/sa-lange-det-finns-fisk-sa-fiskar-jag/

Det internationella samarbetsprojektets webbsida: https://balticfisheries.com/

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK