blad header osynlig knapp logga Facebook google plus Logotyp Leader- sidhuvud LLU logga sidhuvud 2
header mobil
2015 09 01 16

LANDSBYGDSVERKSTAD 2 oktober 2024

Den här förmiddagen är för dig som är tjänsteperson i en organisation, du som verkar på eller samverkar med landsbygden eller vill få mer kunskap och verktyg för ett mer utvecklat landsbygdsperspektiv.

Tillsammans kommer vi att arbeta med och få verktygen för ett stärkt landsbygdsperspektiv. Vi bjuder på fika och lunch.
Till ANMÄLAN

Tillväxtverket håller med verktyg för landsbygdsverkstaden. Programmet uppdateras!

Leader Gästrikebygden bjuder in till workshopen inom projektet Landsbyggare Gästrikebygden Projektet syftar till att stärka och visa entreprenörskapet på vår landsbygd.
Varmt välkommen!

Inbjudan Landsbygdsverkstad 2024 liggande

Vi Landsbyggare i Gästrikebygden

Landsbyggare är alla de entreprenörer och eldsjälar som vågar ta steget, som inspirerar andra att förverkliga sina idéer och låter drivkraften och passionen styra och delar den med andra. Se och lyssna till samtalen i filmerna med Landsbyggare här nedan.

Entreprenörskan - lunch med kvinnliga företagare
Du som är Landsbyggare eller samverkar med landsbygden - välkommen!
Du kan redan nu boka tid för våra kommande luncher under 2024: 21/8, 16/10 & 11/12. 21/8 AXMAR anmälan och mer info . Du bekostar din egen lunch och betalar på plats.

LANDSBYGGAREDAGEN på Labbis, Forsbacka bruk, den 24 januari 2024.
Det var en välbesökt nätverksträff och Chris från Yodla höll i en workshopen med fokus på sociala medier. Vi testade video och att bli bekvämare framför kameran. Läs mer HÄR

Se våra filmer med åtta Landsbyggare från Gästrikebygden här nedan.

landsbyggare.se möter du några av alla landsbyggare i Gästrikebygden och även landsbyggare från andra omården i Sverige.

Podd #147 Vi Landsbyggare - ett vinnande koncept Landsbygdsnätverkt har podden - Landet bortom storstan. Nu kan du lyssna till samtalet mellan vår projektledare Helene, Katarina - vinnaren av Årets Landsbyggare - Attityd båda från Gästrikebygden och Jenny från Höga kusten om Landsbyggare. Vad innebär det att vara en landsbyggare?

En eftermiddag om Generationsväxling - för att väcka nyfikenhet & dela erfarenheter

Den 24 april bjöd Leader Gästrikebygden genom projektet Landsbyggare Gästrikebygden och Företagarna in till en eftermiddag på Högbo brukshotell fylld med tips och tid för frågor. Tack till ALLA som var med!

Vi hälsade alla deltagare välkommen och inledde med en presentation om Leader och projektet Landsbyggare Gästrikebygden. Maria Tunhult, Företagarna Gävleborg var med och arrangerade och Patrick Krassén, policychef på Företagarnas rikskontor medverkade. Han pratde om vilken betydelsen ägarskiften har för företagande, vi fick tips på strategier och om utmaningar att tänka på. Efter dragningen följde frågestund.

Fikabuffé med godsaker från Högbo brukshotells eget bageri i pausen.

Medverkade gjorde även Alexandra Geschwindt och Maja Norén som driver bensin- och matstationen PLOQ i Hagsta och som gjorde denna resa för 2 år sedan.

Företagarnas representant har skrivit rapporten Dags att tänka på refrängen - om samlade frågeställningar för företagare som överväger ett potentiellt framtida ägarskifte.

Kommentater, tips och råd blandat från eftermiddagen:

Erfarenheter visar att ägarskifte kan ta upp till 5 – 10 år. Det är mest vanligt att överlåta till familjen och att säljaren arbetar kvar i företaget. Ett bra tips är att börja sondera - Vilka kan ge råd? Vad händer med mig? Ger generationsskifte några effekter för lokalsamhället? Hur kan man tänka om kunskapsöverföring, tyst kunskap, relationer med kunder.

-"Det här med Generationsväxling är både själ och hjärta"

-”Rättvist att inte vara rättvist!”

Alexandra och Maja, 25 år, började båda jobba på stationen 2018 och tog över i februari 2022. Stationen är St1med matkonceptet PLOQ. Idag har de franchiseverksamhet med eget bolag. Det var många möten och digalog innan allt blev klart. Det var flera utmaningar med bankkontakter, checkkredit och alla tillstånd. När allt vara klart informerdades personalen. Visssa har lång erfaren och arbetet 10 år på stationen.

Maja och Alexandra har gemensamt ansvar och planerar det mesta tillsammans, ex schema.

- "Våga lita på att de unga kan och vill"

- "Det är viktigt med lokal förankring och extra kul att få jobba nära hemorten och inte minst att lokalborna känner till och gärna handlar hos."

Tips:

VERKSAMT.SE

Företagarna Young – nätverk för unga att byta erfarenheter och har egna aktiviteter

Inbjudan fb evenemang 2024 04 24

Årets Landsbyggare 2023

Den 21 mars 2024 hyllades alla finalister och vinnarna utsågs i Årets Landsbyggare 2023. LÄS NYHETEN HÄR

VINNARNA ÄR:

ENTREPRENÖR - Stef van Heteren, Hedenstugan bed & berakfast Hotel, Bergby

FÖRENING - Ockelbo Jaktskytteklubb, Ockelbo

ATTIYD - Stefan Johansson, krögare/food & beverage manager, Högbo brukshotell

UNGA - Karl Thorell, Dalsängsgård & djurfarm

Årets Hederslandsbyggare 2023 - Johanna Grönlund

Johanna är en hängiven entreprenör och föreningsperson som har gjort och gör stora avtryck i Hofors kommun.
Med ett samhällsengagemang utöver det vanliga axlar hon ordförandeposten i Hofors AIF där hon även är en av eldsjälarna bakom satsningen Stålkompisarna.
Johanna är en person som ser samhällets alla individer och hon har en unik förmåga att få alla att känna sig välkomna och uppskattade -
en sann landsbyggare."

Här kan du läsa om alla finsliater - landsbyggare.se/gastrikebygden.

Förutom äran erhåller vinnaren ett diplom och blommor för Årets Landsbyggare 2023 – kategori.

Podd Entreprenörskan nu med 12 avsnitt

Johanna Stålberg consulting som har ledarskap som sitt område. Hon startade eget 2022 och driver sitt företag med utgångspunkt från Ockelbo. Vi pratade om hur hon startade sitt företag och om alla kan bli en bra ledare. Svaret och mer om hur viktigt det är att jobba med sitt ledarskap oavsett om du är soloföretagare, anställda eller är anställd som ledare.

Sofila Hålén driver restaurangen Sjöbacken i Ockelbo. Hur är det med Ockelboandan och vad den består av? - Ibland önskar jag att jag hade en säng på jobbet, dåskulle jag sova över för jag trivs så bra här, säger Sofia.

Matentusiasten som gillar det lokala och brinner för nya idéer. Ulrike Steiner startade Axmar Bed & Breakfast i den lilla byn Axmar bruk. Samverkan är en viktig faktor när det gäller att driva företag.

Erika Åberg, byggnadsvårdare om hennes resa från Länsmuseet till TV och den mångåriga succén Det sitter i väggarna Hur ser vardagen ut för en frilansande programledare och författare? Välkomna bakom kulisserna!

Kia Enbarr - Silvermåne - jobbar med många aspekter av personlig och andlig utveckling. I år firar Kia 20 års jubileum som entreprenör.

Åsa Larsson med artistnamnet Resmiranda - musiker, körledare och efterfrågad kulerska. En frilansande kulturarbetare, som samarbetar med andra musiker och där sociala medier både en kanal för marknadsföring och en scen för skapande.

Lina Sjöberg från Bergby är mjölkbonde och influencer - @piganlina på insta och youtube På Landsbyggaredagen i juni 2021 var Lina med och berättade om allt det hon gör på gården och som influencer.

Ulrika Jansson som flyttade till Mårtens i Hästbo och startade b&b, kafé och nu det senaste tillskottet en prisbelönt glass.

Pernilla Hålén är Entreprenörska med långt företagande, många anställda och nu med fastigheter och padel i Ockelbo. Freimans fastiheter och padel

Första gästen ut är Erica Wheeler Flora & Fabler. Blomstebonde i Stocksbo. Du möter även Theres Sundberg från Leader Gästrikebygden lokalt ledd utveckling Landsbyggare Gästrikebygden och Eva Cooper från Företagarna Gävleborg.

Välkommen att lyssna! Du hittar podden där poddar finns. Podcasten Entreprenörskan produceras av Kicki Westerberg i samarbete med Leader Gästrikebygden och Företagarna Gävleborg. Vi släpper ett nytt avsnitt varannan vecka. Nästa podd släpps den 8 april 2024.

Årets Landsbyggare 2022 - Gästrikeygden

Se vinnarfilmen - priset delades ut för andra gången. Eventet var på Labbis, Forsbacka bruk.

I kategorierna:

  • Årets Landsbyggare Unga - Emelie Nissniss, Bergby
  • Årets Landsbyggare Attityd - Pernilla Hålén, Ockelbo
  • Årets Landsbyggare Förening - Torsåkers Bluegrass, Torsåker
  • Årets Landsbyggare Entreprenör - Elin och Daniel Bernhardsson, Årsunda
  • Årets Landsbyggare Hederspris - Mats Mattsson, Gästrike Hammarby

Årets Hederspris är en utmärkelse till någon som värnat och verkat på vår landsbygd under många år. Leader Gästrikebygden har instiftat priset, som i år delas ut för andra gången.

Vinnarna hyllades på eventet Årets Landsbyggare 2022, den 9 mars 2023.

Följ oss på @landsbyggaregastrikebygden på Facebook eller Instagram #landsbyggaregastrikebygden

Årets Landsbyggare 2021 - Gästrikeygden

Se vinnarfilmen - i år delades priserna ut för första gången.

I kategorierna:

  • Årets Landsbyggare Unga - Emilia Sundström, Ockelbo
  • Årets Landsbyggare Attityd - Katarina Petersson, Torsåker
  • Årets Landsbyggare Förening - Föreningen Hyttan, Axmar bruk
  • Årets Landsbyggare Entreprenör - Lars-Göran, Dennis, Magnus Bergman, Saltharsfjärden
  • Årets Landsbyggare Hederspris - Marianne Lundqvist, Hamrångebygden.

Årets Hederspris är en utmärkelse till någon som värnat och verkat på vår landsbygd under många år. Leader Gästrikebygden har instiftat priset, som i år delas ut för första gången.

Vinnarna hyllades vid det digtala eventet Årets Landsbyggare 2021 den 22 februari 2022.

Följ oss på @landsbyggaregastrikebygden på Facebook eller Instagram #landsbyggaregastrikebygden

Om Årets Landsbyggare 2021 - Gästrikebygden

Grattis till vinnarna! Läs mer om alla finalister på landsbyggare.se

Landsbyggaredagen Den 22 september 2022 genomfördes en nätverksträff för alla landsbyggare i Gästrikebygden på Sunnanäng Kulturgård- Läs mer om träffen här till höger.

Fika med Sveriges Landsbyggare!

Nätverksträff för Sveriges Landsbyggare i formatet digitalt fika genomfördes den 7 april - en lyckad eftermiddag.

Följ oss på @landsbyggaregastrikebygden på Facebook eller Instagram #landsbyggaregastrikebygden

I Gästrikland finns många företag och föreningar med eldjälar som skapar och utvecklar möjligheter på landsbygden. Några av alla dessa Landsbyggare hyllar vi med korta filmer i en kommunikationskampanj.

Se Landsbyggarefilmerna ovan!

Facebook och Instagram kan du följa Landsbyggare Gästrikebygden.

För att uppmärksamma alla de som gör Gästrikebygden levande genomför vi flera nätverksträffar, har du idéer eller önskemål - hör av dig!

Vinnarna av Årets Landsbyggare 2021 utsågs den 22 februari 2022 och vinnarna av Årets Landsbyggare 2022 utsågs den 9 mars 2023. Läs mer på landsbyggare.se och i sociala medier kan du läsa om alla finalisterna.

Leader är en organisation som arbetar med landsbygdsutveckling och kan hjälpa dig som företagare eller förening att förverkliga idéer och projekt på landsbygden i Gästrikland. Med projektet Vi Landsbyggare i Gästrikebygden vill vi visa upp och dela med oss av den sprudlande drivkraft, kreativitet, gemenskap och framtidstro som finns på vår landsbygd. Vill du veta mer om projektet Vi Landsbyggarei Gästrikebygden hittar du det här.

Foto och redigering: Anders Eibl, High View Media


Vill du veta mer om Landsbyggare är du välkommen att höra av dig till:

Projektledare Helene Göthe-Lorenz

mejl: helene@leadergastrikebygdenllu.se
telefon: 070 - 245 21 06

Verksamhetsledare Theres Sundeberg
mejl: info@leadergastrikebygdenllu.se
telefon: 070 - 245 21 01

Leaderlogga 2023 2027
Leader logo
EU flagga Europeiska jordbruksfonden farg
vinnare3
vinnare5
finalist8
finalist4

Några av VINNARNA i Årets Landsbyggre 2023

LBdagen inbjudan 24 01 24 1x1
Theres Leader 2
Logga Lunch Entreprenorskan

Det här är ett nätverk där gemenskapen peppar, hyllar och skapar möjlighet till samarbeten. Att vara kvinna, egenföretagare och verksam på landsbygden är en styrka.

Finlaister Arets LB 2022
12 Finalister Arets LB 2021
Poddbild
Fika med landsbyggare jordbruk och struktur

Fika med Sveriges Landsbyggare 7 april 2022

Leader Annons Landsbyggaredagen 1080x1350pxl

LANDSBYGGAREDAGEN

Landsbyggaredagen är nätverksträffar för de som bygger landet, alltså drivna entreprenörer och eldsjälar som verkar på vår landsbygd. Vi har haft tre nätverksträffar. Den 27 september 2022 träffades vi på Sunnanäng kulturgård och tidigare under 2021 har två digitala träffar genomförts.

LANDSBYGGAREDAGEN är en nätverksträff för alla landsbyggare runt om i Gästrikebygden. Vi ses för inspiration, idéer och samverkan.

Tack till er alla som var med och bidrog till vår tredje Landsbyggaredag den 27 september 2022.

Katarina pa scen

Företag och föreningar från olika branscher och bakgrund träffades på Sunnanäng kulturgård för att inspireras, hitta nya samarbeten och utveckla våra verksamheter tillsammans.

Läs mer i sammafattningen från Landsbyggaredagen.

Tack till er som medverkade den 7 september 2021. Vår andra Landsbyggaredag.

Landsbyggare i fokus, worshops och förhandsvisning av den tredje Landsbyggarefilmen - Gammelstilla. Tack Sandra, Skommarsgården för den fina bilden. Kicki Westerberg modererade dagen.

Jadraas herrgard LB dagen 210907 2

Vi var nyfiken på Susanne Dannberg, Jädraås Herrgård, som driver Destination Jädraås tillsammans med sin make Dan. De erbjuder boende i Jädraås Herrgård och annex med årstidsanpassade friluftsaktiviteter i konceptet Nature Adventure.

Kicki Westerberg modererade även denna digitala Landsbyggaredag.

En sammanfattning av träffen.

Tack till er alla som var med och bidrog till vår första Landsbyggaredag den 16 juni 2021.

Landsbyggare i fokus, worshops och förhandsvisning av den tredje Landsbyggarefilmen - Gammelstilla. Tack Sandra, Skommarsgården för den fina bilden. Kicki Westerberg modererade dagen.

En sammanfattning av träffen.

Pigan Lina 2021 staende

Lina Sjöberg, @piganlina i Bergby är mjölkbonde som tillsammans med familjen och några anställda driver en gård med ca 110 mjölkande kor. Brinner för landsbygden och lantbruket. Driver sociala medier för att visa hennes skildring av en mjölkgård i Sverige, samt för att inspirera och att förhoppningsvis få flera unga att dras till lantbruket och landsbygden.

Hans Peter e garden II

Hans-Peter Eriksson, E-gården i Ockelbo, driver småskaligt lantbruk, gårdsslakteri, gårdsbutik och sommarkafé, men allt började med en enda tanke... ”Den gamla gården skall ha öppna hagar, betande djur och liv och rörelse.” Vi satsar på denna lilla gård för att vi tror att småskalighet är viktigt ur många perspektiv.

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga